"Най-добрият начин да предвидиш бъдещето е да го измислиш" - Алан Кей

Новини

Graphisoft

ARCHICAD 20 - гмуркане надълбоко в най-добрите му нови функции

09.04.2017

В тази статия, посветена на ARCHICAD 20, главният редактор на онлайн изданието Architosh - Антъни Фросто-Робледо предлага задълбочен обзор на три от големите нови характеристики в ARCHICAD 20.

 

GRAPHISOFT представи версия 20 - последната версия на своето водещо в индустриятата BIM приложение - това се случи през 2016 и ние публикувахме ревю за продукта още тогава. Сега обаче искаме да се потопим по-дълбоко в трите топ приоритетни области на версия 20: (1) новият потребителски интерфейс, (2) graphic overrides, (3) "I" (информацията) в BIM.

 

Целта на задълбоченото вглеждане е очевидна. Ние откриваме, например, повишаване на функционалността, дължащо се на технологията graphic overrides, но BIM пионерът винаги мисли една идея напред - предоставяйки не толкова очевидни отговори, които разкриват хоризонти отвъд видимото.

 

Може да се каже, че връзката между технологията graphic overrides и усилията за правилно боравене с "I" (информацията) в BIM е залегнала дълбоко в тази версия. Но също така може да се каже и, че тази технология е озновополагаща за прогрес, който очакваме да настъпи в следващите няколко години. И, именно от тази гледна точка, новият потребителски интерфейс се оказва реализиран в абсолютно подходящия момент.
 

 

Промени в потребителския интерфейс - малки неща, които се оказват големи.


Обновяването на потрбителския интерфейс във версия 20 е една от най-големите промени. На пръв поглед това може и да изглежда само козметична промяна, тъй като цялостният дизайн на интерфейса, по същество, си е същият. Спомням си едно дискусионно интервю с изпълнителния директор на GRAPHISOFT Виктор Варкони, в което той каза, че не можеш просто изведнъж радикално да промениш потребителския интерфейс на BIM софтуер. Все пак не можеш да си позволиш да дезориентираш дългогодишните си потребители.

 

Е, в такъв случай, какви са промените в интерфейса, ако нещата по своята същност са си същите и не дезориентират дългогодишните потребители?

 

Графичен дизайн

Отговорът попада в две логически кошници. Първата е графичният дизайн. Новият „плосък" изглед e модерен и съответства на потребителските предпочитания към интерфейса, въплътен както в уеб, така и в мобилните приложения, и - главно за унгарската софтуерна компания - в iOS и macOS операционните системи на Apple. Това е очевиден реверанс към по-младото поколение, навлизащо в индустрията, което е по-мобилно (по отношение на устройства и технологии) в сравнение с поколението бумър и дори поколението Х архитекти в индустрията.

 

01 - Иконите в лентата с инструменти същността на новия "плосък изглед" в новия потребителски интерфейс на ARCHICAD 20.

 

Има още няколко неща, които би трябвало да се кажат за този нов плосък изглед. Нещата са значително изчистени и, въпреки че иконите и графиките зад потребителския интерфейс сега са базирани на мащабируеми векторни графики (.svg), а може би и „по-тежък" файлов формат, изчистването на изгледа говори за осъзната истина, че потребителите се нуждаят от скорост, затова потребителите трябва да поддържат софтуера „лек". (изображение 01).

 

Някои графични акценти също заслужават споменаване, в това число работата с шрифтовете Helvetica Neue и San Fransico за macOS потребителите, а за всички потребители - повече пространство между елементите в палитрите, по-големи икони и удебелените букви в наименуванията на панелите. 

 

Функции

Новият потребителски интерфейс носи значителни функционални промени в потребителското взаимодействие, които оперират на изтънчено, но мощно ниво. Да вземем за пример възможността да пренасяме настройки на изгледа от един раздел към друг с помощта на новата команда Inject View Settings. (Изображение 02)

 

  02 - Свойствата на изгледа се трансферират от раздел в раздел чрез нови опции в менюто, достъпни чрез десен клик върху самия раздел.  

 

Друга могъща и изкусна промяна е динамичната природа на панелите. Когато разширявате прозореца с основната гледна точка, лентата с инструменти от лявата страна динамично се преконфигурира между режим, показващ само икони и режим, показващ икони с текст.

 

Новият Quick Options Bar, в долната част на екрана, е друга голяма промяна, която се допълва от модернизиран набор опции. Забележителните усъвършенствания включват начина, по който функции, като тези изпълнявани от бутоните zoom и orbit се появяват и променят, в зависимост от типа изглед, който е активен в отделен таб. В 2D изглед получавате инструментите Previous Zoom, Next Zoom, and Increase Zoom плюс Fit to Window и толкова. В 3D изгледите печелите Orbit и 3D Explore. (Изображение 03) 

 

03 - Интелигентните палитри автоматично се преконфигурират и нови разширени опции позволяват ултра-широки работни условия в основния прозорец. Кликнете върху изображението, за да го прегледате в голям размер. 

 

Новата функция Graphics Overrides е достъпна от изскачащо меню от новия Quick Options Bar. Това означава, че без значение в какъв изглед сте, можете да включите graphic override и да я направите активна за този изглед. (Подробности за Graphic Overrides в следващите редове).

 

Функциите на разделите (табовете) също са подобрени. На първо място, прехода от таб към таб вече не прехвърля настройките на изгледа от първия активен таб към следващия автоматично. Всеки изглед поддържа свои собствени настройки на свойствата. Можете да „вземете" настройките на изгледа от определен таб чрез кликване с десния бутон на PickUp View Settings и след това да ги поставите, с помощта на новата характеристика Inject View Settings, в друг таб. 

 

Това са само част от новите функционални подобрения, отнасящи се към новия потребителски интерфейс. Но преди да завършим темата за него и да продължим напред, има нещо, което си заслужава да бъде отбелязано. Много от палитрите сега имат автоматично вертикално приспособяване на височината. Например палитрата Navigator се разширява и свива вертикално в зависимост от елементите под всяка категория. Но изключително готината нова характеристика е начинът, по който дяловете под диалоговите прозорци на панела Settings се свиват и разширяват автоматично, за да направят съдържанието на панела видимо някъде в средата на самия диалог.

 

Graphic Overrides - различната визуализация на строителните данни 

 

Новите комбинации от правила за графично представяне (Graphic Overrides Combinations) са визуален начин да приложите накуп промени към външния вид на 2D и 3D изгледите на BIM модела, без по подразбиране да се променя вече зададения вид на елементите (цвят, тип линии, плътност, щриховки, повърхност и т.н.) Когато прилагаме комбинации от правила за графично представяне към изглед, той се променя визуално, като приема характерните параметри на категорията. (изображения 04-08)

 

  04

 

Правилата за графично представяне са полезни в няколко различни ситуации. Очевидната се отнася до визуализация и начин на представяне. Опцията по подразбиране „white-model graphic override" може да промени целия BIM модел, правейки го бял. Друга - променя BIM модела в балсово дървесен или мокава (изображения 05-07). Освен това може да направите „рентгенов" тип прозрачност за изглед в модела, оставяйки определени елементи плътни и в ярки цветове, за да ги изолирате визуално с множество различни цели (изображение 07). 

 

Работейки с Graphic overrides установявате правила - когато различни елементи в BIM модела или данни отговарят на определени критерии, настройките за начин на представяне (външен вид) се прилагат към тях. 

 

  05

 

  06

 

  07

 

Например, може да зададете правила за графично представяне за пожароустойчив рейтинг, които бързо преобразуват модела в графична илюстрация, която обрисува кои елементи ще бъдат обхванати в пламъци, да речем, за 60, 90 или 120 минути. Всеки критерий може да получи собствен цвят. (изображение 04) 

 

Друг пример е превръщането на всички елементи от BIM геометрията, без елементите на механичния модел, в прозрачни, като по този начин се осигурява рентгенов тип изглед на BIM модела с акцент върху вентилационната мрежа (изображение 07). Други примери включват създаването на правила за графично представяне за изгледи, които акцентират над различни помещения в сградата или пренос на строителни компоненти. Възможностите са безкрайни. 

 

 

Автор: Антъни Фросто-Робледо

Идточник: architosh.com 

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ... 

 

« Назад