"Най-добрият начин да предвидиш бъдещето е да го измислиш" - Алан Кей

Новини

Graphisoft

Как ARCHICAD помогна за преустройството на уникалната библиотека Carney

25.04.2017

Rudolph Hall или позната още като сградата на факултета по Изкуства и Архитектура към Йейлския университет може би е най-известната творба на бележития бруталист Пол Рудолф, но неговият, разпростиращ се на 1.5 милиона квадратни фута, кампус на Масачузетския технологичен институт през последните години получи наново огромно внимание. Наета от университета през 2007-а година, базираната в Бостън проектантска фирма designLAB отдава шест години на реновирането и разширяването на иновативния център на кампуса - библиотеката Clare T. Carney. След като трудът им бе удостоен с почетна награда от Американския Институт на Архитектите тази година, архитектите от фирмата Сам Бачлър и Бен Ютз правят равносметка за инструментите и идеите, които са им помогнали да възкресят феноменалната работа на Рудолф.

 

  

„Не бих казал, че при стартирането на проекта бяхме големи фенове на Рудолф или особено ентусиазирани", призна Бачлър, „но в процеса на работа успяхме да оценим това, което той е създал." С цел да превърне това постижение в нов, модерен технологичен образователен център и съвременен център на кампуса, екипът на designLAB се гмурва дълбоко в проучване, търсейки стари интервюта с Рудолф и оригиналния интериорен текстил. В откритите материали, свързани с проекта, екипът открил един от основните компоненти за възкресяването на оригиналния дизайн на Рудолф: цвят. 

 

  

 

„Хората не асоциират Брутализма с ярки цветове, но всъщност той беше ядрото на цветовата теория и интеграцията с изкуството. Това е нещо, което е загубено с течение на времето", казва Ютз. Всъщност сивота заменя ярките нюанси, които Рудолф е предвиждал, затова Ютз разработва нова комплексна цветова теория, за да възстанови изгубените акценти. „Добавихме материал, чужд за сградата, но не и за Рудолф", разказва Ютз. Плътен орех, напомнящ за модернистичните къщи на архитектите във Флорида, е добавен към палитрата, за да свърже тежкия и мрачен бетон на библиотеката с напълно новото разширение.  

 

  

Докато цветовете и новите материали помагат да се съживи интериора, поразителният екстериор на сградата се оказва едновременно вдъхновение и предизвикателство. „Целият кампус е едно утопично видение, изникнало от царевичните полета", каза Ютз. Библиотеката също произвежда драма със своите конзолни проекции. „Формата и е пластична, обемна и експресивна. Ограниченията, породени от вградения бетон също трябваше да се преодоляват." 

 

  

 

Другата драма, породена от конзолните елементи била вместването на нови идеи в необичайните пространства, които тези елементи оформят. Една от идеите било вмъкването в тези пространства на огромна читалня, която да е съобразена с цялостната линия на оригиналната визия на Рудолф. Но не се получавало добре. „Предложихме да променим съществуващия контур на този ъгъл и да го разширим пропорционално." 

 

  

 

Реализирането на този експеримент нямаше да е лесна задача. И за да са сигурни, че ще запазят уникалността в проекта на Рудолф, архитектите се доверили на BIM софтуера на GRAPHISOFT - ARCHICAD. 

 

  

 

DesignLAB използват ARCHICAD от основаването на фирмата през 2005г., като и двамата съдружници - Бачлър и Ютз се определят като верни ARCHICAD потребители, тъй като оценяват софтуера като ефективен и изключително полезен във всеки аспект на BIM моделирането. „ За малка практика, където понякога се налага сам да моделираш конструктивата и механична част, ARCHICAD предоставя гъвкавост и контрол над създаването на интегриран набор чертржи", казва Бачлър. Направило му е впечатление, че програмата му дава възможност да намали разходите и да подобри работата между екипите. 

 

„Възможността да моделираме триизмерно всички сложно геометрии на сградата, беше изключително полезно", каза Ютз. „Имаше моменти, в които се замислих, че колегите от 50-те и 60 -те години са разчитали изцяло на 2D чертежи. Не зная как щяхме да успеем да разберем геометрията, условията и всички, изпипани и прецизирани детайли в сградата без ARCHICAD."

 


 

DesignLAB използват ARCHICAD от основаването на фирмата през 2005г., като и двамата съдружници - Бачлър и Ютз се определят като верни ARCHICAD потребители, тъй като оценяват софтуера като ефективен и изключително полезен във всеки аспект на BIM моделирането. „ За малка практика, където понякога се налага сам да моделираш конструктивата и механична част, ARCHICAD предоставя гъвкавост и контрол над създаването на интегриран набор чертржи", казва Бачлър. Направило му е впечатление, че програмата му дава възможност да намали разходите и да подобри работата между екипите. 

 

  

 

В същото време работата с IFC файлове и поддръжката на ОТВОРЕН BIM им помага за по-добра координация с външни консултанти и други сътрудници - важна стъпка в ефективността, необходима при мащабни проекти, както в случая с библиотека Carney. „GRAPHISOFT реализира огромни подобрения в работата на ARCHICAD по посока на оперативната съвместимост и обмена на модели между платформите", отбелязва Ютз. "IFC работи наистина стабилно за взаимодействието с консултанти и други специалности, в резултат на което можем да внесем конструктивен или механичен модел от инженерите. 

 

По отношение на екстериора на сградата, ARCHICAD помогнал за финализиране на вертикалните стоманени засенчващи системи за новото разширение. „Извършихме анализи на падането на слънчевите лъчи и създадохме модел, който да ни покаже реално и в детайли количеството светлина, което е необходимо, за да се осигури комфорт в помещенията", продължава Ютз. Според него, тази прецизност и „живи" модели помогнали на проектантския екип да адресира експертно всеки детайл, като осигурява специфично осветление и цвят - процес, който архитектът смята за наистина безценен. 

« Назад