"Най-добрият начин да предвидиш бъдещето е да го измислиш" - Алан Кей

Новини

Graphisoft

ArchiCAD 21 се концентрира над оптимизиран дизайн на стълбища

14.05.2017

ИЗТОЧНИК: AECMAGAZINE - www.aecmag.com

 

Новата технология Predictive Design използва алгоритми, за да валидира хилядите възможности за дизайн на стълбища във фонов режим 

  ArchiCAD 21 се характеризира с усъвършенстван и изключително производителен инструмент за стълби.

 

ARCHICAD 21 - последната версия на BIM инструмента на Graphisoft, наличен във версии и за Windows, и за OSX, се характеризира с нови инструменти за стълби и парапети, които автоматично предлагат оптималния дизайн в контекста на сградата измежду хиляди възможности, като това се базира на съвместимост със съответните глобални и локални стандарти. Други сериозни нови характеристики са актуализираният модул за визуализация, гъвкавост при класифицирането на елементите, IFC рефериране на модела и предотвратяване на конфликти. 

 

Новият Stair Tool може да бъде видян в действие на този клип: 

  

 А на този ще видите моделиране на Баухаус стълби на "Szalay Street" в Будапеща:

  

 

Архитектът разполага стълби чрез просто въвеждане на полилиния и избор измежду хиляди възможности за дизайн, които пасват както на графичното въвеждане на потребителя, така и на зададените стандарти. Формата на стълбите може да бъде променяна чрез интуитивни графични методи, а след това персонализирана с конструктивни и довършителни компоненти. Парапети могат да бъдат добавяни с един клик; създаваме незабавно съответстващи парапети или други строителни елементи, чиито стълбове и панели могат да бъдат зададени като шаблон или персонализирани поотделно.  

 

Предишните ArchiCAD версии предоставяха фиксиран набор Класификации на Елементите, докато ArchiCAD 21 въвежда по-гъвкав начин за класифициране на елементите и пространствата за по-добра поддръжка на национални или фирмени стандарти и усъвършенствана оперативна съвместимост между участниците в проекта. 

 

Предишните ArchiCAD версии предоставяха фиксиран набор Класификации на Елементите, докато ArchiCAD 21 въвежда по-гъвкав начин за класифициране на елементите и пространствата, за по-добра поддръжка на национални или фирмени стандарти и усъвършенствана оперативна съвместимост между участниците в проекта. 

 

Класификациите за строителните елементи или зоните могат да бъдат управлявани по централизиран начин в рамките на проекта посредством новата функция Classification Manager. Освен това класификациите могат да бъдат прехвърляни между проекти чрез XML файлов формат. 

 

Начинът, по който външни IFC модели, създадени от консултанти (инженери-конструктори, MEP инженери и т.н.) се внасят в ARCHICAD също е подобрен. IFC файловете вече могат да бъдат поставяни като горещи връзки в ArchiCAD проекти като защитено референтно съдържание. Филтрирането на Модела помага за стесняване на внесеното IFC референтно съдържание чрез разпределянето му по категории, като Конструктивни или MEP или чрез селектиране на елемент. Тогава внесеното IFC съдържание може да бъде лесно актуализирано от свързаният файл - източник. Ако линкът е разрушен, елементите от внесените IFC модули могат да бъдат редактирани като стандартни ARCHICAD елементи. 

 

  IFC файловете могат да бъдат поставяни като горещи връзки (hotlinks) в ArchiCAD проекти като защитено референтно съдържание.

 

Предотвратяването на конфликти (Collision Detection) - често запазено само за специализирани BIM софтуерни инструменти за координация, сега е част от стандартния набор функции на ArchiCAD 21. Откриването позволява две групи елементи да бъдат сравнени на базата на дефиниран от потребителя набор критерии, в това число Типове Елементи, Класификационни Стойности, Стойности на Свойствата и Атрибути, като Имена на Слоеве или Строителни Материали. Използвайки палитрата Mark-Up на ArchiCAD идентифицираните конфликти между различните елементи могат да бъдат осветени, идентифицирани и редактирани при необходимост. 

 

За фотореалистичното представяне на архитектурната работа, последната версия на интегрирания в ArchiCAD модул за визуализация CineRender на MAXON, въвежда методите Light Mapping и Secondary GI, които ускоряват визуализацията и я правят по-реалистична. 

« Назад