"Най-добрият начин да предвидиш бъдещето е да го измислиш" - Алан Кей

Новини

Graphisoft

Дизайнът на стълби в ArchiCAD 21 се основава на технологията PredictiveDesign

07.07.2017

Ралф Грабовски, Graphic Speak

 

Graphisoft е CAD софтуерна компания със забележително начало. Прото-капиталисти, работещи в комунистическа Унгария, пишещи архитектурен софтуер на компютри Apple. Софтуерът се превръща в ArchiCAD, а ArchiCAD ражда BIM. Няколко десетилетия по-късно , той става софтуера, с който Autodesk и Revit трябва да си съперничат в Европа и Япония. История разказва как Autodesk губи Японския BIM пазар в полза на Graphisoft за едрия, и Vectorworks за малкия и среден бизнес. И двете фирми са собственост на немската холдингова компания Nemetschek. 

 

След като се почувствал оскърбен, изпълнителният директор на много голяма японска архитектурна фирма, пренасочил интереса си към ArchiCAD, като повечето от останалите компании в страната го последвали. Сега Graphisoft разработва своя софтуер, като активно приема съвети от японски проектантски фирми като Nikken Sekkei - най-голямата в Япония и четвърта по мащабност в света. (Вижте фигура 1). Уважението, от страна на Graphisoft, към клиентската работа и изисквания, води до ръст на продажбите в Япония с 40% за миналата година. 

 

Фигура 1: Nikken Sekkei работи с ArchiCAD. Това е концептуален план за новия национален стадион на Япония.  

 

Graphisoft организира ежегодно Key Client Conference, като редува локации за домакинство между Европа и Япония. Това е времето, когато Graphisoft организира нощни партита за своите клиенти, окуражава ги да споделят постиженията си със своите колеги и демонстрира възможностите на най-новата версия на своя ArchiCAD. 

 

На тазгодишното издание на събитието в Киото, Япония, някои от клиентите показаха наистина удивителни проекти. Най-експанзивният беше новата австралийска болница Sunshine Coast University Private Hospital, чието изграждане и оборудване струва почти 2 милиарда австралийски долара. Проектирана е от HDR | Rice Daubney - фирма, работеща с два CAD софтуера.


Собственикът HDR използва Revit, докато наскоро придобитото дъщерно дружество Rice Daubney работи с ArchiCAD. Двете фирми измислят метод за използване и на двата софтуера, като комуникират помежду си с помощта на IFC файлове. Rice Daubney откриват, че могат да сместят целия многоетажен 3D модел в един 14GB ArchiCAD файл, който е достъпен за още 40 дизайнера по едно и също време. За разлика от това, Revit е известен с това, че изпитва затруднения, когато работи с големи модели, но много правителства очакват моделите да бъдат представени в RVT формат.

 

Почти всяка една от фирмите, присъстващи на конференцията използва Rhinoceros и/или Grasshopper на Robert McNeel, за да управлява и изчислява ранните проектни проучвания. В резултат изпълнителният директор на Graphisoft Виктор Варкони се ангажира да изложи още ArchiCAD приложения на Rhino-GH (както е известно дуото), така че този чифт да може да прави промени към ArchiCAD 3D модела и на по-късни етапи в проектантския процес - още едно желание на японските потребители. 

 

Какво ново в ArchiCAD 21 

 

Двусмисленият маркетингов слоган за ArchiCAD 21 „Стъпка нагоре с BIM" се отнася основно за подобренията, но също и за водещата характеристика - нова система за дизайн на стълби, която разчита на технологията PredictiveDesign. Накратко: тя превръща всяка форма в стъпало, включвайки в сметката местните стандарти. На конференцията видяхме няколко грандиозни примера, създадени с новия инструмент. (Вижте фигура 2). 

 

Фигура 2: Работа с новия инструмент за дизайн на стълби в ArchiCAD 21. 

 

По време на събитието, Autodesk изпрати съобщение до един от редакторите, отразяващи конференцията, възразявайки с мотива, че и Revit прави стълби. „Но не и стълби като тези стълби", отговори редакторът. 

 

Но стълбите не са достатъчно добри без парапети и затова другият нов инструмент асоциира парапети към сложни стълбища само с един клик, както и към други елементи, в това число плочи (подови обичайно), покриви, мрежи и т.н. Railing Pattern Editor определя как да изглеждат парапетите и ги актуализара автоматично.  

 

"PredictiveDesign" е наименованието на тази интелигентна технология на Graphisoft; нещо, което няколко други CAD производители опитват бавно да добавят към системите си. От Graphisoft казват, че тази интелигентност на програмата ще се разширява в следващите версии. 

 

Има още две нови характеристики, които смятам за значителни. ArchiCAD вече притежава вградена функция за предотвратяване на конфликти и изобразява IFC файловете като подложки - актуализаращи се референтни файлове, които Graphisoft наричат "hotlinks." 

 

ArchiCAD е малко познат в Северна Америка, подобно на много други европейски CAD програми. В някои случаи културата не се превежда добре или маркетингът е неефективен, но в случая с BIM, след като един CAD производител направи удар в даден регион, конкурентите остават ефективно блокирани. И докато Autodesk доминира в райони като Северна Америка и Англия, Graphisoft владее Европа и Азия. 

« Назад