"Най-добрият начин да предвидиш бъдещето е да го измислиш" - Алан Кей

Новини

Graphisoft

Дългогодишен ARCHICAD потребител е носител на наградата Прицкер за 2018 –а година

15.03.2018

Будапеща, 9 март 2018г. - GRAPHISOFT® с гордост съобщава, че професор Балкришна Доши (Индия) е удостоен с престижната награда Прицкер. Международният приз, който се връчва ежегодно на действащи архитекти за значими постижения е учредена от семейство Прицкер посредством тяхната фондация Hyatt през 1979-а година. Наградата често се оприличава като „Нобелова награда в архитектурата" и се счита за „най-голямата чест в професията".

 

  Балкришна Доши (снимката е предоставена от VSF)

 

Според официалното прессъобщение, като „архитект, специалист по градоустройство и преподавател през последните 70 години, Доши е бил инструмент за формиране на посоката на развитие на архитектурата в цяла Индия и в международен мащаб. Повлиян от всепризнатите архитектурни майстори на 20-и век - Льо Корбюзие и Луис Кан, Доши е имал възможността да интерпретира архитектурата и да създава сгради, съобразени и уважаващи източната култура, като същевременно подобрява качеството на живот в Индия. Неговият етичен и личен подход към архитектурата е докоснал живота на всяка социално-икономическа класа в широк спектър от жанрове от 50-те години на миналия век до днес. " 

 

Част от мотивите на журито са, че: „През годините Балкришна Доши винаги е творил архитектура, която е сериозна, никога крещящa или следваща временни моди. С дълбоко чувство за отговорност и желание да предостави на страната и народа си висококачествена и автентична архитектура, той създава проекти за административни, образователни и културни институции, обществени съоръжения и частни резиденции. (...) Доши винаги се съобразява с контекста, в който ще „живеят" неговите сгради. Решенията му винаги са съобразени със социалните и икономическите измерения, както и с околната среда, което води до ангажираността на неговата архитектура с устойчивото развитие."

 

Сред осъществените му проекти е този за евтини жилища в Араня, където са настанени над 80 000 души посредством система от домове, дворове и вътрешни пътища.

 

„Развълнувани и горди сме, че Балкришна Доши получи това голямо признание за своя уникален подход към архитектурата през годините", каза изпълнителния директор на GRAPHISOFT Виктор Варкони. „Той е вдъхновение за ARCHICAD потребителите от целия свят", добави Варкони.

 

Самият Доши сподели: "Работата ми е продължение на моя живот, философия и мечти, опит да създам съкровищница на архитектурния дух."

 

« Назад